łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki suszonego imbiru i kardamonu 2 garście bakalii (u mnie to mieszanka nerkowców, migdałów i rodzynek) 100 g serka sernikowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 100 ml śmietanki 30-36% łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie W misce roztrzepujemy jajka z cukrem i podczas ubijania stopniowo dolewamy olej. Składniki 250 g startej na drobnych oczkach marchewki 3 jajka 250 g mąki pszennej 3/4 szklanki oleju pół szklanki cukru (użyłam cukru kokosowego, który nadaje bardziej karmelowy smak, ale można użyć zwykłego białego lub cukru trzcinowego) U mnie dziś ciasto w wersji z orzechami i cynamonem o lekko karmelowym smaku, które na zewnątrz wykończone jest pysznym i lekkim kremem jogurtowo-serowym. Warto (choć nie jest to konieczne) odstawić ciasto jeszcze na około 2 godziny do lodówki, aby krem połączył się z ciastem i lekko stężał. W misce mieszamy serek z jogurtem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W Szwajcarii bardzo popularny jest tort marchewkowy, natomiast w Stanach Zjednoczonych często jada się placek marchewkowy o orzechowo-korzennym smaku. Na koniec wsypujemy posiekane bakalie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Z okazji Dnia Ciasta Marchewkowego (które to przypada na 3.02) postanowiłam upiec… Ciasto przygotowane z jej udziałem jest bardzo szybciutkie, wilgotne i pachnące.