Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie to wysychaniu ciasta z wierzchu), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość).Po tym czasie ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej)250ml wody mineralnej20g drożdży świeżych1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru4 łyżki oliwydodatki:sos pomidorowy100g tartej mozzarelli1 gruszka (np. konferencja)100g szynki dojrzewającej (typu szwarcwaldzka, u mnie Szynka Sarmacka Sokołów 50g sera z niebieską pleśnią (typu lazur)garść orzechów włoskichrukolaWodę trochę podgrzać. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, mozzarellę, pleśniowy ser, gruszkę oraz orzechy, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę. Pizzę można również upiec na kamieniu, który należy rozgrzewać w piekarniku przez ok godzinę.