Ten przepis dedykuję wszystkim amatorom domowych słodyczy, weganom i alergikom 🙂 Oszczędna szarlotka – przepis: Składniki (tortownica Ø 26 cm): Ciasto: 450 g mąki, 250 g masła lub margaryny (roztopione), 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 łyżek cukru pudru, szczypta soli, Nadzienie: 8 słodkich jabłek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5-10 łyżek cukru pudru, 1 łyżka cynamonu, odrobina mleka roślinnego, zwykłego – do posmarowania tarty Przygotowanie: Suche składniki ciasta umieść w jednej misce i wymieszaj. Więc nie zdziw się, gdy nagle do drzwi zapuka sąsiad skuszony zapachem ciasta, a dzieci nie wyjdą z kuchni dopóki nie dostaną kawałka ciasta 🙂 Tym wpisem chciałam pokazać, że można niskim kosztem i małym nakładem pracy wyczarować prawdziwe cudo. A jeśli masz taką fantazję, to łatwo można zrobić tę szarlotkę w wersji wegańskiej – wystarczy użyć margaryny i mleka roślinnego. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie w paski o grubości 2-3 mm. Oszczędna szarlotka na kruchym cieście, to wyjątkowe ciasto – łatwe w przygotowaniu, tanie i bez jajek. Ale wiadomo, sama wiesz najlepiej co lubisz, więc jeśli czujesz, ze musisz, to dodaj więcej słodziwa 🙂 Czym posmarować ciasto? A dla wegan lub alergików polecam mleko roślinne lub aquafabę 🙂 Lubisz jabłka? Podziel ciasto na 2 równe części i rozwałkuj je na 2 krążki. Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane jabłka i całość przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Tak, choć ja uważam, że to zbędne, bo jabłka dosłodzą ciasto 🙂