Ptysie z kremem orzechowym

Julianna
Ciasta
25.01.2019 13:30
Ptysie z kremem orzechowym

Inne przepisy z ciasta karpatkowego: Ptysie z kremem orzechowym ciasto:125ml wody125ml mleka1/4 łyżeczki soli100g masła150g mąki4 jajkakrem:200ml śmietanki 30%200g mascarpone2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)1 orzechowy wafel w czekoladzie (lub 2 łyżki drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych)dekoracja:100g czekolady gorzkiej lub deserowej1 łyżka masła2-3 łyżki posiekanych prażonych orzechów laskowychDo rondla wlać wodę, mleko, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, zagotować, żeby masło się rozpuściło. Z ciasta wyciskać ptysie o średnicy ok 3-4cm, w odstępach ok 3cm (ptysie bardzo rosną). Rondel z powrotem umieścić nad ogniem, ciasto mieszać, aż na dnie rondla pojawi się aksamitna warstwa ciasta, a samo ciasto uformuje kulę (ok 2-3 minuty). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 200stC (piekłam z termoobiegiem, u mnie wystarczyło 20 minut, większe ptysie pieczemy dłużej). Rondel zdjąć z ognia, jednym ruchem wsypać mąkę, wymieszać, aż ciasto stanie się gładkie. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie otwartej gwiazdki (M1).Piekarnik nagrzać do 200stC. Czekoladę posiekać, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/01/ptysie-z-kremem-orzechowym.html