Zeszło może dłużej, ale w środku nie były surowe. 5. Oponki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Składniki: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 2 opakowania po 150 g serka homogenizowanego (u mnie waniliowy) - 1/2 kg maki pszennej tortowej - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - olej do smażenia - cukier puder do posypania 1. W dużej patelni (wysokiej lub garnku) rozgrzewamy olej (ważne, żeby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, bo wtedy oponki zbrązowieją na zewnątrz a wewnątrz będą surowe). Zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na porcje, które musimy rozwałkować na 3-5 mm. Ja olej rozgrzałam na średnim gazie, a potem oponki smażyłam na małym ogniu.