Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 400 g pieczonej/surowej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę 2 cebule, pokrojone w kostkę 400 g białej kapusty, poszatkowanej 300 g świeżych grzybów, przekrojonych na pół, lub ćwiartki jeśli są duże 2 ząbki czosnku, posiekane 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier Przygotowanie: Rozgrzej większy garnek na średnim ogniu, dodaj boczek i cebulę i podsmaż mieszając, do ładnego zarumienienia Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy, passatę, czosnek i 1/2 szklanki wody, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Ingredients: 100 g smoked bacon, diced 400 g roasted or fresh pork, diced 200 g of sausage diced 2 onions, diced 400 g fresh cabbage, shredded 300 g fresh mushrooms, halved or quartered 2 cloves of garlic, chopped 1 bay leaf 4 dried all spice berries 1/2 teaspoon of dried thyme 1 cup tomato passata or canned chopped tomatoes 3 tablespoons tomato paste salt, pepper sugar Preparation: Preheat large pot over medium heat, add bacon and onions and cook until lightly browned, stirring from time to time. W moim rodzinnym domu bigos zawsze był przygotowywany ze słodkiej kapusty, aromatyczny i w ogromnym garnku, gdyż odgrzewany smakował jeszcze lepiej. Add cabbage, mushrooms, spices, tomato paste, tomato passata, garlic and 1/2 cup of water, cover and cook on low heat for one hour, stirring occasionally. Zapraszam zatem po przepis na bigos mojego dzieciństwa 😉 Scroll down for recipe in English Mięsny bigos z grzybami (8 porcji)