Klasyczne drożdżówki z serem

Ciasta
25.01.2019 11:04
Klasyczne drożdżówki z serem

Składniki na ciasto (12 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 35 g masła 25 g świeżych drożdży 2 żółtka (z jajek wielkości L) 125 ml mleka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Złożyć na trzy (1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Otrzymany pas ciasta pokroić na 12 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała muszka. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasny puch. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (używam robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta ok. 7 minut). Do mąki dodać utarte żółtka, mleko z masłem, ekstrakt waniliowy oraz wyrośnięty zaczyn. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę jogurtu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 25 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/klasyczne-drozdzowki-z-serem/