śmietanki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 1 op. śmietan-fixu Lukier: 130-150 g cukru pudru 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 1 łyżka rumu 2 łyżki wrzącej wody W rondelku o grubym dnie umieszczamy wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli. nadmienić muszę, że nie jadłam ich już dobrych kilka lat, nigdzie ich ostatnio nie widziałam i doprawdy nie wiem skąd pomysł właśnie na nie, no ale… zachciało mi się eklerów;) Na 12-14 sztuk: 1 szkl. wody 60 g masła 170 g mąki 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli morskiej 4 jajka Krem: 1 i 1/2 szkl. Spojrzałam na przepis, który dzień wcześniej namierzyłam i doszłam do wniosku, że mam wszystkie składniki w domu i nic nie stoi na przeszkodzie, by je zrobić. Zamieniłam tylko kawę rozpuszczalną na zbożową, by mój Maluch też mógł je zjeść (w końcu robiłam je pod pretekstem, że będą dla niego;)). I pewnie temat ucichnąłby na dobre, gdyby nie to, że następnego dnia moje dziecię marudziło o coś dobrego – jakiś deserek. Następnie wbijamy po 1 jajku i mieszamy (lub miksujemy na najmniejszych obrotach miksera) do połączenia. Oczywiście tego dnia skończyło się na gadaniu i krótkim tylko przewertowaniu książek kucharskich… Chcąc przygotować eklery dla dzieci rum zastępujemy gorącą wodą lub serwujemy eklery bez lukru. Jeszcze lekko ciepłe eklery przekrawamy wzdłuż na pół i odstawiamy do przestudzenia. Pod koniec wsypujemy wymieszane ze sobą: cukier puder, sypką kawę zbożową oraz śmietan-fix.