CZWARTEK: KURCZAK SALTIMBOCCA Z KASZĄ ORKISZOWĄ

Agnieszka
Obiad
24.01.2019 8:13
CZWARTEK: KURCZAK SALTIMBOCCA Z KASZĄ ORKISZOWĄ

Przeczytaj, jak przygotowywaliśmy menu na ten tydzień Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka suszonej szałwii, lub kilka listków świeżej 8 plastrów szynki prosciutto 1 szklanka kaszy orkiszowej 8-10 plastrów suszonego pomidora z zalewy 8 plastrów łagodnego sera 1/3 szklanki wytrawnego wina białego lub czerwonego (niekoniecznie) 3-4 łyżki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Przygotowanie: Zobacz inne przepisy z menu na ten tydzień: Kurczak pieczony po prowansalsku Zoodle z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów Szwedzkie pulpety z pure (jak z Ikei:) Liczba porcji: 2 duże Saltimbocca alla Romana, czyli delikatny kotlet cielęcy udrapowany w z prosciutto, przypięty wykałaczką niczym woalka szpilką do kapelusza z liściem szałwii w butonierce:) Jeśli jej nie znajdziecie w sklepie, użyjcie herbaty z szałwii, która w 100 proc. składa się z liści tego ziela. Szereg potraw włoskich korzeniami sięga w czasów niekończących się biesiad w pałacach zamożnych Rzymian epoki cesarskiej (Lukullus robił kilkudniowe imprezy, na których podawano setki potraw), a nawet wcześniejszej ery początków Rzymu, skromnego miasta założonego przez pasterzy. Przepisów na przyrządzenie tej prostej potrawy jest mnóstwo: z sosem i bez, zapieczone z serem fontina, mozzarellą, albo robione saute. Salt in bocca to po włosku skacz do ust i faktycznie, kurczak z przysmażoną na chrupko szynką prosciutto, zapieczony pod plasterkiem sera, aż prosi się, żeby go zjeść. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła, łyżkę oleju, kiedy tłuszcz zacznie się pienić wykładaj na patelnię kotlety szynką do dołu. Wyjmij z pieca, odstaw na 3 minuty i a potem podawaj z kaszą. Klasyczna saltimbocca robiona jest z cielęciny, ale niewiele jej ustępuje saltombocca z kurczaka. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu 3-4 minuty (w zależności jak grube są kotlety). Wlej 1/3 szklanki wina, zgotuj, żeby odparować alkohol, wlej 2 szklanki wody, znowu doprowadź do wrzenia, przykryj, szybko zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Możesz je przekroić wzdłuż na dwie części, ale wygodniejsze do smażenia są kotlety pokrojone w poprzek, pod skosem. Bardzo spodobał nam się dodatek do kotletów w postaci kaszy z siekanymi, suszonymi pomidorami. Każdy kawałek mięsa posól (oszczędnie, bo prosciuto jest słone), popieprz i oprósz suszoną szałwią, lub, jeśli masz świeże zioło, na każdym kotlecie połóż listek. Wrzuć na nią rozgnieciony ząbek czosnku, smaż przez chwilę, aż czosnek uwolni aromat (uważaj, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki). Odstaw kotlety na 15 minut (w temperaturze pokojowej). Dla przełamania słoności dobrze jest zapiec kotlety z łagodnym serem, typu camembert, gouda. Wsyp na oliwę kaszę, zamieszaj i praż mieszając przez 2-3 minuty. Saltimbocca miała powstać w czasach pradawnych, gdy na siedmu wzgórzach nad Tybrem powstała osada pasterstka. Danie proste a równocześnie wykwintne, składające się z kilku składników, a mimo to aromatyczne i pełne smaku. Tu ważna uwaga: mięso trzeba solić z umiarem, gdyż prosciutto jest słone. Zaczynasz od cieńszego końca, kroisz w poprzek, tak żeby powstał ładny kotlet i dalej odcinasz kolejne kotlety.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-kurczak-saltimbocca-z-kasza-orkiszowa/