Spróbujcie, może Wam też, jak i nam, przypadną do smaku te mini pączusie 🙂 Składniki: – 20g świeżych drożdży – 3 łyżki drobnego cukru – 1 jajko – 230ml ciepłego (około 37 stopni) mleka – 50g roztopionego masła – 450g mąki pszennej – 2 łyżki ekstraktu z wanilii – olej do smażenia – cukier puder do posypania W dużej misce wymieszać jajko z cukrem, ekstraktem z wanilii, ciepłym mlekiem i roztopionym masłem, dodać pokruszone drożdże, wymieszać dokładnie i odstawić na około 5 minut. Bo ja tak 🙂 Nie przyrządzam ich zbyt często, ale kiedy to robię, to prawie zawsze korzystam z tego prostego, ekspresowego przepisu na mini pączki o smaku waniliowym. Krążki przełożyć na podsypaną mąką tacę lub blachę, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Stolnice lub blat kuchenny podsypać mąką, rozwałkować ciasto na niezbyt duży placek o wysokości około 1cm. Wyrośnięte pączki smażyć na odpowiednio nagrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zacząć długo i powoli rozgrzewać olej (najlepiej w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni. Następnie przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrobić (ręką wyrabiać przez około 10-15minut). Smacznego 🙂 Ekspresowe pączki waniliowe Ekspresowe pączki waniliowe Ekspresowe pączki waniliowe