ŚRODA: SZWEDZKIE PULPETY Z PURE

Agnieszka
Obiad
23.01.2019 9:00
ŚRODA: SZWEDZKIE PULPETY Z PURE

Trzy rzeczy, jak się wydaje, są kluczowe w szwedzkich pulpetach: trzeba je robić z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, zamiast bułki tartej dodaje się do nich chleb (bez skórek) namoczony, uwaga, w śmietanie (my użyliśmy śmietany 0 proc.) no i na koniec zawiesisty sos, zrobiony na zasmażce, dla której bazę stanowi cały smak jaki pozostał na patelni ze smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę! Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 kromki chleba bez skórki 1/3 łyżki zmielonego ziela angielskiego ½ szklanki śmietany 1 mała cebula strata na tarce o drobnych oczkach 2-3 szklanki bulionu Sól i pieprz Pure 1 kg ziemniaków 1/5 szklanki mleka 10 łyżek masła Szczypta gałki muszkatołowej Liczba porcji: 4-6 Na początku maja 2018 r. na oficjalnym koncie twitterowym Szwecji pojawił się komunikat: Pulpety szwedzkie bazują na przepisie przywiezionym z Turcji do domu przez króla Karola XII na początku 18 wieku. Jak się okazuje historycy dogrzebali się do informacji, że Karol XII (czarny charakter naszej polskiej historii, który niemało przyczynił się do upadku Rzeczpospolitej) z pięcioletniego wygnania w Kiszyniowie w Mołdawii, należącej wówczas do Turcji, przywiózł do Szwecji kawę, faszerowaną kapustę i pulpety właśnie. Rozgrzej na patelni masło – na początek 3 łyżki, ponieważ pulpety będziesz smażyć partiami, gdyż wszystkie raczej nie zmieszczą się na patelni. Trzy kluczowe składniki pulpetów Szczerze polecamy Wam przepis na oryginalne pulpety szwedzkie, danie znane na całym świecie, a w każdym razie wszędzie tam, gdzie działa Ikea, największy ambasador Szwecji, która serwuje potrawę pod każdą szerokością geograficzną. Kto robił w życiu pulpety nie raz i nie dwa, ale nigdy nie robił pulpetów szwedzkich to przekona się, że nie wiedział wszystkiego o mięsnych kulkach. Minęło sporo czasu od kiedy ostatni raz jedliśmy ikeowe pulpety, jednak wydaje nam się, że są dość odległe od tego, co zrobiliśmy w oparciu o oryginalny przepis z serwisu Saveur.com. Następnie wlej na patelnię 2-3 szklanki (w zależności jak gęsty chcesz uzyskać sos) bulionu i rozprowadź w nim zasmażkę, tak żeby powstał zawiesisty sos. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica Wellingtona, ale, trzeba to powiedzieć głośno, nie jest to też potrawa trywialna. Wsyp na nią 3 łyżki mąki, rozprowadź w sosie po pulpetach i przesmaż chwilę, jak w przypadku klasycznej zasmażki. Szwedzkie pulpety koniecznie trzeba podawać właśnie z ziemniakami pure i oczywiście z konfiturą z brusznicy. Mogłoby się wydawać, że ta cała heca z tureckim pochodzeniem pulpetów to zawracanie głowy, przecież to tylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Najbardziej popularne szwedzkie danie, znane na całym świecie dzięki Ikei, która serwuje w każdym swoim barze kottbullar mit potasisom. Kiedy masło zacznie się pienić wyłóż na nie pulpety. Krok 2 W międzyczasie pokrój kromki chleba w kostkę, zalej śmietaną. Podawaj pulpety z pure i dżemem z brusznicy. Szwedzi o tyle zmodyfikowali turecki przepis, że mięsne kulki podają w sosie, a Turcy zjadają saute. Krok 1 Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, umyj, zalej zimną wodą, przykryj i gotuj 15 minut lub aż bedą miękkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-szwedzkie-pulpety-z-pure/