Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Jeśli byliście na Hawajach to na pewno zetknęliście się z kurczakiem huli huli, bo danie stamtąd pochodzi i jest szalenie popularne w całym kraju. Kurczak macerowany w sosie podobnym do teriyaki szybko zyskał ogromną popularność, do czego przyczynił się fakt, że pewnie stał się on stałym elementem imprez charytatywnych organizowanych na całych Hawajach, na których zbierano pieniądze na dobroczynne cele. Historia powstania przepisu na kurczaka huli huli przypomina powstanie firmy krewetkowej Bubba-Gump, porucznika Dana Taylora i Forresta Gumpa, czyli wzięła się z niczego. Zaprosili rolników na spotkanie, na które Ernest przygotował kurczaka na grilla według przepisu swojej babki. Krok 2 Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij udka z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do góry. Z czasem Morgado opatentował przepis na sos huli huli, który do dzisiaj chroniony jest tajemnicą. Kurczak huli huli najlepiej smakuje z grilla, ale świetny jest też z piekarnika. Podczas grilowania mięsa na imprezach towarzystwo zgromadzone przy grillu wołało głośno huli i kurcza był obracany na drugą stronę. Pieczony kurczak w słodkim sosie huli huli świetnie smakuje zgrillowany, ale można go upiec również w piekarniku. Wstaw kurczaka do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc. Włóż do dużej misy, albo dużego worka strunowego składniki marynaty: po pół szklanki keczupu, sosu sojowego i cukru, wlej 6 łyżki octu, dodaj dwa starte ząbki czosnku i dwie łyżki tartego imbiru. Znowu wyjmij tackę, posmaruj marynatą, obróć udka skórką do góry i wstaw pod sam gril na 5 minut. W 1954 r. były amerykański oficer wywiadu Ernest Morgado i farmer Mike Asagi, założyli w Ewa na Hawajach kurzą fermę.