Przepis na sernik z lemon curd na dużą tortownicę lub prostokątną średnią formę - 1 kg serka dobrej jakości z wiadereczka (polecam Mój Ulubiony) - 8 jajek zerówek - 180 g miękkiego masła - 2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym - szklanka mleka - 1 łyżka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 5 łyżek lemon curd W misie robota ucieramy masło, po 4 minutach dodajemy porcjami 100 g cukru na przemiennie z 4 żółtkami. Sernik Lemon curd, ostatnio podawałam Wam przepis na krem- idealny balans między smakiem słodkim i kwaśnym - lemon curd. Dodajemy lemon curd i po łyżce sera na przemiennie z pozostałymi 4 żółtkami, cukrem aż do wyczerpania się składników. Potem wyjmujemy tortownicę (lub prostokątną porcelanową formę) z formy z wodą i studzimy całkowicie sernik. Rano na sernik dodatkowo układamy warstwę lemon curd około 8 łyżek. Po upływie pieczenia drzwiczki tylko uchylamy i pozostawiamy sernik jeszcze na 25 minut w piekarniku. Pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę lub porcelanową formę wstawiamy do większego naczynia, wlewamy wodę około 2-3 cm wysokości. Sernik jest lekko kremowy i poprzez dodatek lemon curd ma wyjątkowy smak, przepyszny!