Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 jabłka (najlepiej szare renty) 1 łyżka mieszkanki włoskich przypraw (skład znajdziesz tutaj ), albo po ½ łyżeczki ), albo po ½ łyżeczki tymianku, rozmarynu, bazylii i oregano ½ litra rosołu lub wody 4 łyżki dobrego oleju Pomidory przekrój na połowy, marchewki obierz i pokrój w paski jak na frytki, cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, paprykę też pokrój w ćwiartki (wyrzuć gniazdo nasienne), jabłka przekrój na połowy. Składniki pomidorowej trzeba upiec – w wysokiej temperaturze cukry w nich zawarte karmelizują się dodając więcej wyczuwalnej słodyczy. Dodatek jabłek, najlepiej złotych, szarych renet lub antonówek, sprawia, że zupa jest słodka i lekko winna w smaku. Kwaskowość dostarczają pomidory (lub przecier), co do słodyczy, to niektórzy po prostu dodają cukru lub miodu. Idealne połączenie słodyczy, które dają jabłka i marchew i kwaskowości, pochodzącej z pomidorów. W naszym przepisie znajdziecie słodką marchew, paprykę oraz – jabłko. Do pomidorowej polecamy Wam dodatek w postaci pesto bazyliowo-szpinakowego, które dodatkowo wzmacnia smak. Podawaj z pierożkami ravioli lub makaronem oraz pesto (przepis znajdziesz tutaj) Smacznego! W tym przepisie znajdziecie na to najlpeszy patent. Zamierzony efekt, czyli równowagę słodkości i kwaskowości można osiągnąć w inny sposób. Krok 2 Przestudź upieczone warzywa i jabłka, następnie zmiksuj ręcznym robotem.