Sadzone z ryżem w imbirowym sosie

Agnieszka
Obiad
27.11.2020 10:31
Sadzone z ryżem w imbirowym sosie

Tak ma Agnieszka, która sadzone z pęczkiem szpinaku, garścią sałaty skropionej prostym dresingiem, albo jajko sadzone z pokruszonym serem pleśniowym, albo plastrem prosciutto często robi na szybki lancz (zjadany zwykle przed komputerem). Sos 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego 1 łyżka miodu 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru Przygotowanie: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy nie masz czasu ani pomysłu co zjeść na szybki lancz jajko sadzone z czymkolwiek może być doskonałym rozwiązaniem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wbij na niego jajka, przykryj i usmaż. Wsyp do garnka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 18 minut. Dzisiaj polecamy prosty patent na taki właśnie, szybki i nie absorbujący kucharza lancz z jajkiem sadzonym i warzywami. Składniki: 2 jajka 1/2 ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 2 garści fasolki szparagowej (może być mrożona) Zestaw dodatków warzywnych też jest całkowicie dowolny: ogórek świeży, lub kiszony, papryka, awokado co tam masz w lodówce. Całość polej aromatycznym sosem słodko-słonym, zrobionym z imbiru, sosu sojowego, miodu i octu oraz czosnku. Krok 2 Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Jeśli masz w lodówce wczorajszy ryż to przygotujesz obiad w dosłownie kilka minut. Mega proste danie: jajka sadzone z ryżem, warzywami, polane sojowym, imbirowym sosem. Jeśli nie masz imbiru, to trudno, sos też będzie dobry, aczkolwiek imbir dodaje mu świeżości i ostrości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/jajka-sadzone-z-ryzem-w-imbirowym-sosie/