Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 2 % u mnie bez laktozy 1/2 szklanki wody 250 g wiórek kokosowych + do obtoczenia kulek 8 łyżek syropu klonowego 1. Następnie do całości dodałam syrop klonowy (syropu dodajemy pod siebie, ja wolałam kulki mniej słodkie więc dałam tyle, jeśli chcecie i lubicie bardziej słodkie to najlepiej próbować po wymieszaniu i dodawać tyle syropu ile chcecie. 3. Na talerz wysypałam wiórki kokosowe, łyżką nabierałam porcje ciasta i zwilżonymi wodą rękami formowałam kulki, które później obtaczałam w kokosie. Gotujemy do momentu, aż kasza wsiąknie nam cały płyn, na średnim ogniu i pamiętamy o tym, żeby co jakiś czas mieszać. Syrop możecie zastąpić miodem lub cukrem trzcinowym, tylko cukier najlepiej zmielić w młynku), wymieszałam dokładnie całość. Tym razem zdrowych, bo kulki zrobione z kaszy jaglanej, słodzone syropem klonowym. Ręce co jakiś czas zwilżałam wodą, żeby kulki lepiej mi się formowały. Na drugi dzień jeszcze raz ją przepłukałam i ugotowałam z mlekiem i dodatkiem wody.