Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 23 x 33 cm Składniki ciasto ciemne: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki typ 450 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto jasne: 6 białek z jajek L (żółtka odkładamy do sera) 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki typ 450 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera u mnie półtłusty lub ser w wiaderku 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g) Polewa czekoladowa Na dnie formy układamy ciasto i wykładamy na niego połowę masy serowej, przykładamy drugim ciastem i wykładamy drugą połowę masy. Polewa: czekoladę kruszymy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, mieszamy, jak składniki nam się połączą to polewą wylewamy na ciasto. Dodajemy do ciasta i albo mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników, albo tak ja ja miksujemy mikserem na niskich obrotach. : 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki 30% Ciasto ciemne: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Moje ciasto wyszło troszkę jaśniejsze, bo okazało się, że ciemne kakao okazało się nie takie ciemne jak powinno być. Przepis na ten sernik zboczyłam na blogu niebo na talerzu. Teraz na przemian dużą łyżką wykładamy ciasto ciemne i ciasto jasne. Ciasto jasne: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miałam i tak na weekend robić jakieś ciasto, więc skorzystałam z przepisu i zrobiłam. Następnie dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując na wysokich obrotach. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na trzy blaty i gotujemy ser. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy go i zostawiamy ciasto na jakieś 20 minut. 2. Mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, dodajemy do masy. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Jeśli lubimy wilgotne biszkopty to blaty warto przed nałożeniem masy nasączyć naparem herbaty lekko osłodzonej lub wody z cytryną. Masa serowa: 1. Mleko wlewamy do większej miski, dodajemy budynie i żółtka, mieszamy. 3. Dodajemy ser, możemy dodać też rodzynki jak lubimy i podgrzewamy mieszając (ja dodawałam go partiami).