Smażone ciastka grzybki

Nawoja
Ciasta
14.01.2019 12:51
Smażone ciastka grzybki

Smażone ciastka grzybki (składniki na ok. 50 sztuk) - 1 jajko - 40 g cukru pudru - 80 g mąki pszennej tortowej - 30 g majonezu - 30 ml wódki/rumu/whiskey/brandy - opcjonalnie: ok. 1/4 łyżeczki cynamonu lub mielonej wanilii (pominęłam) - tłuszcz do smażenia Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładkie ciasto. na te smażone ciastka w kształcie grzybków znalazłam kilka lat temu na jakiejś rosyjskiej lub czeskiej stronie. Smażone ciastka grzybki to świetny pomysł na przekąskę karnawałową lub na Tłusty Czwartek. Ciastka można przechowywać do 2-3 dni w niezbyt szczelnie zamkniętym pojemniku (jeśli pojemnik będzie domknięty, ciastka sflaczeją). Zanurzamy w tłuszczu i po chwili smażenia wypychamy grzybka wykałaczką przez dziurkę (podważając go od spodu najprawdopodobniej urwiecie trzonek, także ten sposób nie jest dobry). Jakiś czas temu, zupełnie przypadkiem, trafiłam na formę do tych smażonych grzybków na allegro. I możecie je mieć o każdej porze roku, nie tylko w połowie lata i jesienią, kiedy to mamy sezon grzybowy. Tłuszcz wlewamy do garnka - tak, aby przyrząd do smażenia grzybków cały się w nim zanurzył. Przed podaniem oprószamy ciastka grzybki cukrem pudrem i/lub cynamonem (jeśli nie dodaliście do ciasta).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2019/01/smazone-ciastka-grzybki.html