- Na stolnicy posypanej mąką formuj z masy wałki o średnicy około 2 cm, następnie krój na ukośne kawałki o długości 2 cm. - Kluski gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Składniki na kluski leniwe - przepis tradycyjny 1-2 szklanki mąki pszennej (zależnie od wilgotności twarogu) 2 jajka szczypta soli mąka do podsypywania Przygotowanie dania kluski leniwe - przepis tradycyjny ... - Żółtka oddziel od białek. Kluski leniwe - przepis tradycyjny Chyba nie ma nikogo, komu dzieciństwo nie kojarzy się z kluskami leniwymi, przygotowanymi przez babcię. Nie przejmuj się tym, że piana dodana do masy całkowicie w niej zniknie, bo jednak nie zniknie: małe, niewidoczne pęcherzyki pozostaną. I tego należy się trzymać, trzeba robić leniwe i nie zapominać tradycyjnego przepisu. Dzisiaj jest jeszcze łatwiej i szybciej, bo dobry, mielony twaróg można kupić w każdym sklepie. Wyrób masę, dodając po trochu tyle mąki, by z masy można było formować.