Przepis
Składniki:
Spód:
200 g wafelków princessa
30 g masła
5 łyżek zmielonych migdałów
8 łyżek wiórków kokosowych
Masa serowa:
750 g sera tłustego
500 g mascarpone
4 łyżki likieru kokosowego lub jajecznego
7 jajek
3 żółtka
5 łyżeczek cukru waniliowego
2 szklanki cukru
4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 puszki mleka kokosowego (sama sucha część, bez wody)
Kokosowa beza:
3 białka
2/3 szkl cukru
1 1/4 szkl wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1% z dwoma łyżeczkami cukru
kulki kokosowe
forma 25 x 25 cm
1. Wafelki kruszymy, dodajemy migdały, a następnie całość zalewamy gorącym masłem i dokładnie łączymy ze sobą. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki.
2. Do dużej miski przekładamy ser i miksujemy tak długo, aż stanie się gładki (możemy też zmielić go
3 - krotnie w maszynce). Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone, cukier biały i waniliowy, mąkę ziemniaczaną, po 1 jajku, żółtka, mleczko kokosowe (samą gęsta część) i likier. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy:
175*C - 15 minut
120*C - 60 minut ( w połowie czasu pieczenia boki ciasta przykrywamy folią).
3. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy kokosową bezę. W misce ze szczyptą soli ubijamy białka, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
4. Ciasto wyciągamy z piekarnika, miękki, falujący wierzch smarujemy śmietaną z cukrem i wykładamy na niego kokosową bezę. Całość pieczemy
120*C - 30 minut
90*C - 30 minut
5. Sernik należy dokładnie ostudzić. Gdy jest już zimny, polewamy go białą czekoladą i na wierzchu układamy kulki kokosowe.