Sernik Raffaello na zimno

Krzysztof
Ciasta
16.11.2014 20:53
Sernik Raffaello na zimno

Przepis

Sernik Raffaello na zimno

Składniki:

800ml mleka kokosowego (2 puszki)

250g mascarpone

400g jogurtu greckiego light

200g białej czekolady (2 tabliczki)

pół szklanki likieru kokosowego Malibu

3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody

1 1/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

płatki kokosowe

pralinki Raffaello

200G wafelków kokosowych Princessa

Wykonanie:

Wafelki drobno kruszymy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 26cm. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie, dolewamy 3 łyżki gorącej wody (ale nie wrzątku), dokłądnie mieszamy i studzimy.

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko kokosowe oraz jogurt grecki. Wyłączamy mikser, do masy kokosowej dodajemy po łyżce ostudzonej białej czekolady i mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy likier Malibu i ostudzoną żelatynę. Masę kokosową przekładamy za pomocą łyżki na wafelkowy spód, by kawałki wafelków nie zaczęły pływać po całym serniku. Po kilkunastu łyżkach, pozostałą masę delikatnie wylewamy i wyrównujemy powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, dekorujemy płatkami kokosowymi i pralinkami Raffello.