Ciasto rafaello

Krzysztof
Przepisy
17.02.2014 21:42
Ciasto rafaello

Przepis

Składniki:

- kostka masła

- pół kostki margaryny

- 5 łyżek mąki pszennej

- 5 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3,5 szklanek mleka

- 250 g cukru

- 4 żółtka

- cukier wanilinowy

- ok. 250 g wiórek kokosowych

- 2 opakowania krakersów (ok. 400g)

- migdały do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski wlać jedną szklankę mleka, rozrobić w niej żółtka, dodać obydwie mąki.

Resztę mleka zagotować z cukrami. Następnie wlać masę masę żółtkową i podgrzewać, aż do zgęstnienia masy. Zestawić masę z ognia i dać do chłodnego miejsca by ostygła. Miękkie masło i margarynę przełożyć do miski, powoli zmiksować, dodając po łyżce

masy budyniowej(powinna być przestudzona).Po połączeniu się składników wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.

W prostokątnej blaszce ułożyć krakersy, wyłożyć część masy i ponownie ułożyć warstwę z krakersów. Ponowić czynność kilkakrotnie w zależności od tego ile chcemy mieć warstw i ile mamy krakersów. Ostatnią warstwę przykryć masą kokosową i posypać wg uznania migdałami.

Wstawić na 2 godziny do lodówki, by krem zgęstniał, a krakersy zmiękły.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną