Przepis
Składniki:
- kostka masła
- pół kostki margaryny
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3,5 szklanek mleka
- 250 g cukru
- 4 żółtka
- cukier wanilinowy
- ok. 250 g wiórek kokosowych
- 2 opakowania krakersów (ok. 400g)
- migdały do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wlać jedną szklankę mleka, rozrobić w niej żółtka, dodać obydwie mąki.
Resztę mleka zagotować z cukrami. Następnie wlać masę masę żółtkową i podgrzewać, aż do zgęstnienia masy. Zestawić masę z ognia i dać do chłodnego miejsca by ostygła. Miękkie masło i margarynę przełożyć do miski, powoli zmiksować, dodając po łyżce
masy budyniowej(powinna być przestudzona).Po połączeniu się składników wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
W prostokątnej blaszce ułożyć krakersy, wyłożyć część masy i ponownie ułożyć warstwę z krakersów. Ponowić czynność kilkakrotnie w zależności od tego ile chcemy mieć warstw i ile mamy krakersów. Ostatnią warstwę przykryć masą kokosową i posypać wg uznania migdałami.
Wstawić na 2 godziny do lodówki, by krem zgęstniał, a krakersy zmiękły.