Przepis
Składniki:
melon
1,5 szklanki ryżu
½ cytryny
170 g (netto) kukurydzy z puszki
170 g (netto) groszku z puszki
150 g pieczarek
pęczek rzodkiewek
sól
1 limonka
8 łyżek oleju
1 łyżka łagodnej musztardy
2 łyżki natki pietruszki
Wykonanie:
Ryż po opłukaniu wrzuciłam do wrzątku i po 15 minutach gotowania odcedziłam. Rzodkiewki umyłam i pokroiłam w plasterki. Pieczarki po oczyszczeniu również pokroiłam w plasterki a następnie przelałam na sicie wodą zakwaszoną sokiem z ½ cytryny. Kukurydzę i groszek odcedziłam z zalewy, przesypałam do miski, dodałam wystudzony ryż, rzodkiewki i pieczarki (po kilka plasterków pozostawiłam do dekoracji). Wlałam 3 łyżki oleju i wymieszałam.
Melon przekroiłam i łyżeczką wycinałam kulki, które dodałam do sałatki. Limonkę sparzyłam i nożykiem skroiłam skórkę a sok wycisnęłam i połączyłam z musztardą, olejem i odrobiną soli.
Sosem polałam sałatkę i wstawiłam do lodówki. Przed podaniem rozłożyłam do pucharków, posypałam natką i skórką z limonki.