Sernik raffaello

Krzysztof
Ciasta
06.06.2014 11:27
Sernik raffaello

Przepis

Składniki:

Spód:

200 g wafelków princessa

30 g masła

5 łyżek zmielonych migdałów

8 łyżek wiórków kokosowych

Masa serowa:

750 g sera tłustego

500 g mascarpone

4 łyżki likieru kokosowego lub jajecznego

7 jajek

3 żółtka

5 łyżeczek cukru waniliowego

2 szklanki cukru

4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 1/2 puszki mleka kokosowego (sama sucha część, bez wody)

Kokosowa beza:

3 białka

2/3 szkl cukru

1 1/4 szkl wiórków kokosowych

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1% z dwoma łyżeczkami cukru

kulki kokosowe

forma 25 x 25 cm

1. Wafelki kruszymy, dodajemy migdały, a następnie całość zalewamy gorącym masłem i dokładnie łączymy ze sobą. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki.

2. Do dużej miski przekładamy ser i miksujemy tak długo, aż stanie się gładki (możemy też zmielić go

3 - krotnie w maszynce). Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone, cukier biały i waniliowy, mąkę ziemniaczaną, po 1 jajku, żółtka, mleczko kokosowe (samą gęsta część) i likier. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy:

175*C - 15 minut

120*C - 60 minut ( w połowie czasu pieczenia boki ciasta przykrywamy folią).

3. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy kokosową bezę. W misce ze szczyptą soli ubijamy białka, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.

4. Ciasto wyciągamy z piekarnika, miękki, falujący wierzch smarujemy śmietaną z cukrem i wykładamy na niego kokosową bezę. Całość pieczemy

120*C - 30 minut

90*C - 30 minut

5. Sernik należy dokładnie ostudzić. Gdy jest już zimny, polewamy go białą czekoladą i na wierzchu układamy kulki kokosowe.