SKŁADNIKI ciasto orzechowe 6 jajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem truskawkowym Wedla) krem 350 g serka mascarpone 100 g czekolady mlecznej (stopionej) 50 g czekolady gorzkiej (stopionej) 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2-3 krople olejku migdałowego beza 5 białek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli WYKONANIE beza Tort warto zacząć od przygotowania bezy, gdyż ona wymaga najdłuższego pieczenia. Ewentualnie masę można podzielić na połowę i upiec 2 blaty orzechowe w dwóch tortownicach bez potrzeby przekrawania ciasta w przypadku, gdy całość pieczemy w jednej. Orzechowe blaty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 35-45min. krem Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, śmietankę i stopione (przestudzone) czekolady. Krem schładzamy w lodówce. tort Na paterze układamy blat orzechowy( ja oba blaty nasączyłam mocną herbatą), na niego wykładamy gęsto masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy i ponownie wykładamy krem czekoladowy. Bezę wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Na sam koniec partiami przesiewamy mąkę i bardzo ostrożnie łączymy z masą. W trakcie ubijania partiami dodajemy cukier puder, a pod koniec miksowania także porcjami przesiewamy mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec bardzo delikatnie na warstwę kremu przekładamy bezę. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Nie czuję się mocna w tortach i ich przygotowania “nie leżą mi tak, jak inne wypieki. Do jego przygotowania wykorzystałam pozostałe mi w lodówce białka, więc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Za pomocą łyżki formujemy na nim okrągły (24cm) kształt z piany bezowej. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą orzechową.