Składniki: (na 1 bochenek, taki, jak na zdjęciu) 2,5 dkg drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 150g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Przepis zaczerpnęłam z programu “Ewa gotuje i od tamtej pory raz na jakiś czas odtwarzam go, ale za każdym razem… Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. To udoskonalony przepis na mój pierwszy chleb, jaki upiekłam kilka lat temu. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.