Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Faworki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat: Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Wykrawałem radełkiem paski po 3-4 cm na 15 cm i naciąłem każdy na środku robiąc otwór wzdłuż dłuższego brzegu. Jednak tak się przyjęło i mamy na nie szczególną chęć teraz. Jeśli chcecie klasyczne wystarczy je pominąć – jednak polecam dodać i zrobić eksperyment – są o wiele lepsze. To jedna z moich ulubionych słodkości karnawałowych i smak, który nieodłącznie mi się kojarzy z dzieciństwem. Potrzebne składniki - 250 g mąki - 4 żółtka - 100 ml kwaśniej śmietany - 20 g masła - szczypta soli - 25 ml spirytusu lub rumu - Smażyłem na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. - Odsączyłem nadmiar oleju wykładając upieczone chrusty na papierowe ręczniki, wystudziłem i posypałem cukrem pudrem.