Makaroniki z malinowym i czekoladowym nadzieniem

Anna
Desery
08.01.2019 12:41
Makaroniki z malinowym i czekoladowym nadzieniem

Polecam ABC Doroty z Moje Wypieki: Na jej stronie www znajdziecie fajną pomoc i odpowiedzi na wszelkie pytania: https://www.mojewypieki.com/post/makaronikowe-abc Składniki: (ok.45 sztuk) - 90 g zmielonych migdałów (bez skórki), - 130 g cukru pudru, - 3 schłodzone białka (ok.70-75 g), - szczypta soli, - 20 g drobnego cukru, - różowy barwnik spożywczy. Nadzienie: Frużelina malinowa: Frużelina malinowa: - ok. 520 g malin świeżych lub mrożonych, - 3 łyżeczki żelatyny w proszku + woda do przykrycia, - 2 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej + 1 czubata łyżka zimnej wody, - 1 łyżka soku z cytryny, - ok. 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego (do smaku w zależności od słodkości malin). Następnie z niedużej wysokości zrzucamy blaszkę na blat tak z 3-5 razy, aby odpowietrzyć makaroniki (żeby nie tworzyły się bąble czy pory na wierzchu). Następnie makaroniki położyłam płasko na talerz i włożyłam do lodówki do stężenia masy, tak z 2 godz. Makaroniki bez nadzienia przechowujemy do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w lodówce (później miękną a falbanka się rozpływa). Możemy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub nakładać łyżeczką na silikonową matę z miejscem na makaroniki. Polecam ABC Doroty z Moje Wypieki: Na jej stronie www znajdziecie fajną pomoc i odpowiedzi na wszelkie pytania: https://www.mojewypieki.com/post/makaronikowe-abc Trochę teorii: są dwie szkoły: włoska i francuska - ja przedstawię uproszczoną francuską wersję :) W tym czasie nie robimy przeciągów, ani nie wystawiamy makaroników na słońce, nie lubią zmian temperatur, podobno nie wychodzą jak pada deszcz, ale nie testowałam tego. Po tym czasie makaroniki nam urosną i na górze będą tworzyć piękna twardą skorupkę, na dole utworzy się piękna firanka. - 2 łyżki Nutelli. - 250 g serka mascarpone, - ok.150-200 ml śmietanki 30%, - ok. 2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku). Nakładamy tak pół łyżeczki na środek i czekamy, aż ładnie rozprowadzi się, jeśli zabraknie dodajemy trochę więcej, jak wyleje się zgarniamy np. wykałaczką. Masa czekoladowa (Nutella): - 250 g serka mascarpone, - ok.150-200 ml śmietanki 30%, - ok. 2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku). - 2 łyżki Nutelli. Wykonanie: Mąka migdałowa: zmielone migdały łączymy z cukrem pudrem, mieszamy, a następnie dokładnie przesiewamy przez sito o małych oczkach. Masa czekoladowa Nutella: Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem na sztywno. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem na sztywno. Do soku dodajemy sok z cytryny, a następnie wodę z mąką ziemniaczaną. Ubitą pianę delikatnie mieszamy z 1/2 mąki migdałowej, a następnie dodajemy resztę i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Masę łączymy z Nutellą, mieszamy delikatnie łyżką, gdyż mieszając mikserem możemy zważyć śmietanę. Masę łączymy z Nutellą, mieszamy delikatnie łyżką, gdyż mieszając mikserem możemy zważyć śmietanę. Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywno. Nadzienie: Frużelina malinowa: W małym garnku mieszamy maliny z cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/01/makaroniki-z-malinowym-i-czekoladowym.html