Spód ciasta: 170 g ciastek owsianych 40 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Masa serowa: 500 g białego sera z wiaderka 500 g ricotty 2 duże jaja 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 szklanka drobnego cukru Polewa: 250 g gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao pierniczki Wykonanie: Ciasteczka wraz z masłem blendujemy w malakserze. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ją na sernik i pieczemy ciasto przez koleje 15 minut. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 15 minut, aż lekko się przyrumieni. Przed podaniem posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą do piernika. 120 minutna tortownicę o średnicy 24 cmInspiracja Masy nie można zbytnio napowietrzać, żeby po upieczeniu sernik nie opadł. W ciepły sernik delikatnie wkładamy pokruszone pierniczki. Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.