Składniki: schab bez kości – 1,5 kg suszone śliwki – duża garść majeranek – dwie garście sól – 1 łyżeczka granulowany czosnek olej ok. 0,5 szklanki Przygotowanie: Śliwki namaczamy na noc (jeśli są twarde i suche) Schab myjemy, osuszamy Ostrym, dość wąskim, długim nożem nacinamy mięso przez całą długość (nadziewamy mięso jak na szpikulec i nakrawamy na szerokość ok 2-3cm) Pieczemy ok. 1 godz. co jakiś czas sprawdzając czy nie trzeba dolać wody, lub czy mięso się nam czasem już nie upiekło. Pieczony schab ze śliwką, to pyszne mięso, które nie może się nie udać. W powstały otwór wpychamy ciasno śliwki, tak by wypełniły cały, powstały tunel Mięso opruszamy z wszystkich stron solą, majerankiem i czosnkiem. Śliwka oprócz smaku dodaje wilgotności, dzięki czemu dość suche mięso jakim jest schab, będzie kruche, a zarazem soczyste. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 st. Wstawiamy mięso do piekarnika i pieczemy ok 15 min.