Podobny równie dobrze smakuje też np z pieczonymi ziemniakami, na które przepis pojawi się pewnie kiedyś na blogu;) - 4-5 plastrów schabu - 1 łyżka musztardy - kilka łyżek mąki krupczatki - bułka tarta - 1 jajko - olej/oliwa - sól, pieprz Sos: - 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego - 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ew. gęstego jogurtu) - 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany do smaku - sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, musztardę, około 1/2 łyżeczki soli i około 1 łyżeczkę pieprzu (np zmielony kolorowy). Smażmy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Nacieramy mięso przyprawami i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Sam w sobie może nie wywołuje zachwytów, ale fajnie komponuje się z kotletem. 85 Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Tym razem kotlety dodatkowo wzbogacone – niejako dla kontrastu – o delikatny sos śmietanowo-serkowy.