Przepis
Składniki:
ciasto
560 g mąki
łyżeczka cukru
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
100 g masła
farsz
200 g piersi indyka
5 dużych pieczarek
1 puszka pomidorów pokrojonych
1duża cebula
1 papryka
1 łyżeczka curcumy Prymat
1 łyżeczka curry Prymat
2 łyżeczki mąki
1 łyżka oleju
pieprz, sól do smaku
100 g sera tarkowanego
Przygotowanie:
W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.
Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze części. Następnie dodajemy indyka pokrojonego w kosteczkę, jak wszystko ładnie się podsmaży dodajemy paprykę również pokrojoną w kosteczkę i pomidory. Podsmażamy wszystko aby jak najwięcej wody wyparowało, doprawiamy i na koniec zagęszczamy sos mąką. Sos musi być dość gęsty aby nie wypłyną podczas pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki dużą szklanką, w środek wkładamy łyżkę farszu i trochę sera, formujemy pierogi.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoty kolor.
Przed pieczeniem możecie pierogi posmarować zbełtanym jajkiem :)