Drożdżowe pierogi z indykiem- szybka propozycja na dzisiejszy obiad :D

Krzysztof
Obiad
25.10.2014 7:50
Drożdżowe pierogi z indykiem- szybka propozycja na dzisiejszy obiad :D

Przepis

Składniki:

ciasto

560 g mąki

łyżeczka cukru

50 g świeżych drożdży

1 szklanka mleka

100 g masła

farsz

200 g piersi indyka

5 dużych pieczarek

1 puszka pomidorów pokrojonych

1duża cebula

1 papryka

1 łyżeczka curcumy Prymat

1 łyżeczka curry Prymat

2 łyżeczki mąki

1 łyżka oleju

pieprz, sól do smaku

100 g sera tarkowanego

Przygotowanie:

W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.

Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze części. Następnie dodajemy indyka pokrojonego w kosteczkę, jak wszystko ładnie się podsmaży dodajemy paprykę również pokrojoną w kosteczkę i pomidory. Podsmażamy wszystko aby jak najwięcej wody wyparowało, doprawiamy i na koniec zagęszczamy sos mąką. Sos musi być dość gęsty aby nie wypłyną podczas pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki dużą szklanką, w środek wkładamy łyżkę farszu i trochę sera, formujemy pierogi.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoty kolor.

Przed pieczeniem możecie pierogi posmarować zbełtanym jajkiem :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną