wykwintna przekąska na sylwestra: francuskie koszyczki z krewetką

Marta
Przekąski
29.12.2018 22:21
wykwintna przekąska na sylwestra: francuskie koszyczki z krewetką

No chyba, ze porywacie się na samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego - a wybieram gotowe, ale czytam skład ;) Składniki: - płat gotowego ciasta francuskiego - ok 10 krewetek (używam mrożonych gotowanych) - 3 plastry ananasa z puszki - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki keczupu - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - natka pietruszki do dekoracji - łyżka masła - trzy ząbki czosnku Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam całe koła, smaruję roztrzepanym jajkiem, następnie układam okrąg z dziurką w środku, znów smaruję i układam drugi okrąg. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy obrane, całe ząbki czosnku i krewetki. Do wystudzonych, upieczonych koszyczków wykładamy po łyżeczce sosu koktajlowego, układamy krewetkę ogonkiem do góry, kostkę ananasa i ozdabiamy listkiem pietruszki. W powstałych kółkach, kieliszkiem, wycinam mniejsze kółka, tak by powstały okręgi. Szklanką wycinam kółka na całej powierzchni ciasta. Dwa okręgi przypadają na jedno całe koło wycięte szklanką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2018/12/przekaska-na-sylwestra-francuskie.html