Pistacjowe "tiramisu" z truskawkami

Krzysztof
Koktajle
10.06.2014 7:13
Pistacjowe "tiramisu" z truskawkami

Przepis

Składniki( 3-4 porcje)

-opakowanie(250 g) serka mascaropne

-2 żółtka

-1 białko

-ok. 30 g obranych pistacji

-cukier/miód/słodzik do smaku

-kilka podłużnych biszkoptów

-truskawki

Żółtka ubić aż staną się puszyste, dosłodzić, dodać mascarpone i zmielone pistacje( można to zrobić mikserem, nie muszą mieć konsystencji kremu, wystarczy że będą drobne), delikatnie zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białko na sztywną pianę, delikatnie wmieszać masę z mascarpone.

W pucharkach ułożyć warstwę pokrojonych truskawek, na to kawałki biszkoptów, potem krem.. Kolejną warstwę biszkoptów, krem i na górę znów truskawki. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, a biszkopty zmiękły.