Przepis
Składniki:
(od 4 do 6 porcji – w zależności od wielkości pucharków)
• opakowanie podłużnych biszkoptów (np. Savoiardi, Boudoir fingers),
• pół szklanki świeżo zaparzonej, ostudzonej mocnej kawy,
• małe opakowanie serka mascarpone – 250 g,
• 250 ml śmietanki kremówki 36%,
• 40 g białej czekolady,
• 20 ml likieru Ameretto,
• kakao,
• około 350 g świeżych truskawek (sprawdzą się również maliny).
Jak zrobić:
Przygotowanie deseru zaczynamy od ubicia śmietanki. Tu bardzo ważna wskazówka – aby zapobiec zważeniu śmietany, musi być ona bardzo mocno schłodzona. Samą śmietankę należy ubijać w szklanej lub metalowej misce, najlepiej obłożonej kostkami lodu. Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną, schłodzoną białą czekoladę (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej). Następnie delikatnie dodajemy serek mascaropne i miksujemy do momentu połaczenia składników. Na końcu dolewamy likier. Masa wyjdzie dość rzadka, ale ściśnie się podczas przechowywania w lodówce.
Kolejnym etapem jest przygotowanie biszkoptów, które należy namoczyć w kawie, a następnie ułożyć na dnie pucharków. Ciastka przykrywamy schłodzoną masą z mascarpone, nakładamy kolejną warstwę biszkoptów i ponownie przykrywamy masą z bitą śmietaną. Tak przygotowany deser należy schłodzić w lodówce – najlepiej na kilka godzin, tak aby masa osiągnęła odpowiednią konsystencję. Przed podaniem deser należy oprószyć kakao, a na wierzchu ułożyć truskawki.