Truskawkowe tiramisu

Krzysztof
Przepisy
12.02.2014 18:58
Truskawkowe tiramisu

Przepis

Składniki:

250 g serka mascarpone

200 ml śmietany kremówki (schłodzonej)

duże opakowanie biszkoptów

2-3 łyżki cukru pudru

filiżanka mocnej kawy

50 ml likieru amaretto

2 łyżki kakao

500 g truskawek

Najpierw należy przygotować kawę i nieco ją schłodzić. Przelać do miseczki, dodać likier.

Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder i również miksujemy, aż składniki się połączą.

Następnie w naczyniu lub szklankach zaczynamy układać warstwy naszego deseru.

Pierwszą warstwą są biszkopty namoczone w kawie z amaretto. Należy pamiętać, aby szczególnie pierwsza warstwa nie była zbyt mocno namoczona.

Na biszkopty kładziemy masę mascarpone, posypujemy kakao i układamy pokrojone truskawki. Podobnie postępujemy z kolejną warstwą: biszkopty, mascarpone, kakao, truskawki.

Jako ostatnia warstwa powinna być ułożona masa z mascarpone posypana kakao. Na wierzchu można poukładać połówki truskawek.

Tiramisu przechowujemy w lodówce.