Przepis
Składniki:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
duże opakowanie biszkoptów
2-3 łyżki cukru pudru
filiżanka mocnej kawy
50 ml likieru amaretto
2 łyżki kakao
500 g truskawek
Najpierw należy przygotować kawę i nieco ją schłodzić. Przelać do miseczki, dodać likier.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder i również miksujemy, aż składniki się połączą.
Następnie w naczyniu lub szklankach zaczynamy układać warstwy naszego deseru.
Pierwszą warstwą są biszkopty namoczone w kawie z amaretto. Należy pamiętać, aby szczególnie pierwsza warstwa nie była zbyt mocno namoczona.
Na biszkopty kładziemy masę mascarpone, posypujemy kakao i układamy pokrojone truskawki. Podobnie postępujemy z kolejną warstwą: biszkopty, mascarpone, kakao, truskawki.
Jako ostatnia warstwa powinna być ułożona masa z mascarpone posypana kakao. Na wierzchu można poukładać połówki truskawek.
Tiramisu przechowujemy w lodówce.