Tiramisu z truskawkami

Ewelina
Przepisy
16.03.2014 17:17
Tiramisu z truskawkami

Przepis

Składniki na 4 - 6 porcji:

500g serka Mascarpone

4 jajka

5 łyżek cukru

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

tzw. ladyfingers

200ml rumu

2 łyżki kakao

Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodaj je do serka wymieszanego z żółtkami. Biszkopty nasącz delikatnie w rumie. Część biszkoptów wyłóż na dno naczynia, przykryj je jedną partią puszystego serka, następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów i powtórz wszystko do czasu, aż skończą Ci się składniki. Przed podaniem deser schłódź w lodówce przez 3 godziny. Przed podaniem obsyp wierzch tiramisu kakao.

Sugestie: Deser przechowuj w lodówce. Nie musisz nasączać biszkoptów w alkoholu, jeżeli nie chcesz.

Pytanie: Jaki inny alkohol nadaje się do nasączenia biszkoptów w tej wersji tiramisu?

Odpowiedź: Polecam też Amaretto.