Przepis
Składniki na 4 - 6 porcji:
500g serka Mascarpone
4 jajka
5 łyżek cukru
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
tzw. ladyfingers
200ml rumu
2 łyżki kakao
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodaj je do serka wymieszanego z żółtkami. Biszkopty nasącz delikatnie w rumie. Część biszkoptów wyłóż na dno naczynia, przykryj je jedną partią puszystego serka, następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów i powtórz wszystko do czasu, aż skończą Ci się składniki. Przed podaniem deser schłódź w lodówce przez 3 godziny. Przed podaniem obsyp wierzch tiramisu kakao.
Sugestie: Deser przechowuj w lodówce. Nie musisz nasączać biszkoptów w alkoholu, jeżeli nie chcesz.
Pytanie: Jaki inny alkohol nadaje się do nasączenia biszkoptów w tej wersji tiramisu?
Odpowiedź: Polecam też Amaretto.