Ciasto: - 260 g mąki pszennej + kilka łyżek (2-3 w zależności od konsystencji ciasta) + odrobina do podsypania, - szczypta soli, - szczypta cukru do wypieków, - 1/2 łyżeczki soli, - 1/2 łyżeczki soli, - 1 jajko, - 70 g masła (stopionego), - 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Możemy zrobić okrągłe bułeczki lub zwijamy ciasto w roladę i kroimy na paszteciki i tak w całości przenosimy pociętą roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy zrobić okrągłe bułeczki lub zwijamy ciasto w roladę i kroimy na paszteciki i tak w całości przenosimy pociętą roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić. Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić. Bułeczki kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia zostawiając odrobinę miejsca wokół, gdyż urosną w piekarniku. Bułeczki kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia zostawiając odrobinę miejsca wokół, gdyż urosną w piekarniku. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!). Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Składniki: (ok. 20 sztuk) Rozczyn: - 25 g świeżych drożdży, - 1/2 szklanki ciepłego mleka, - 1 łyżka mąki - 1 łyżeczka cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Po włożeniu ciasta do blaszki pozostawiamy je na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po włożeniu ciasta do blaszki pozostawiamy je na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut. Chcąc zrobić bułeczki, wykrajamy kółko za pomocą szerokiej szklanki/kubka, wykładamy 1 łyżkę bigosu. Wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut.