Najpierw robimy z niego drobną kruszonkę, a gdy masło będzie topnieć w rękach, tworzymy z niego kulę. Najpierw robimy z niego drobną kruszonkę, a gdy masło będzie topnieć w rękach, tworzymy z niego kulę. Składniki: - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do ciasta drożdżowego), - 1/2 szklanki cukru, - 4 jajka, - 1 szklanka oleju, - 3/4 szklanki letniego mleka, - 100 g świeżych drożdży (kostka), - szczypta soli - ok. 1/2 kg śliwek węgierek. Kruszonka: Składniki przekładamy do miseczki, rozdrabniamy w rękach ew. zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Kruszonka: Składniki przekładamy do miseczki, rozdrabniamy w rękach ew. zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję pokrojone na ćwiartki śliwki. Ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję pokrojone na ćwiartki śliwki. Przepis inspirowany przepisem Ewy Wachowicz z moimi modyfikacjami: Na dno szerokiej i wysokiej miski kruszymy drożdże. Ciasto możemy włożyć na jakieś 15 min. do lodówki, będzie lepiej się kruszyć. Ciasto możemy włożyć na jakieś 15 min. do lodówki, będzie lepiej się kruszyć. Miskę przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy godziny. Miskę przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy godziny. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Wykonanie: Na dno szerokiej i wysokiej miski kruszymy drożdże.