😉 Do świątecznych przepisów używam mąki od PZZ Białystok 🙂 Składniki: 100 g miękkiego masła 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko (polecam klasy L, u mnie dziś mniejsze więc dodałam ciut więcej miodu) 1/4 szklanki płynnego miodu – u mnie miód hiszpański pomarańczowy Huzar 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy zbożowej np. Inka (opcjonalnie) aromat pomarańczowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Do miski wlewamy miód (musi być płynny), wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kawę zbożową (można pominąć), wbijamy 1 jajko i dodajemy z 3 krople aromatu (można pominąć). Całość zagniatamy tak długo, aż z ciasta da się uformować kule (w razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, jeśli ciasto źle się lepi lub podsypać rękę odrobiną mąki, jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące). Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę – prosty przepis Święta już za chwilę, u nas w domu znów pachnie pierniczkami. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (u mnie około 4 mm). Pieczemy około 12 minut (czas pieczenia różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, pierniczki należy obserwować, spód powinien być lekko zarumieniony). Dlatego dziś sięgnęłam po przepis na szybkie pierniczki na ostatnią chwilę. Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Moje aromatyczne cappuccino pite z ukochanej szklanki z podwójnym dnem i taki domowy pierniczek, to idealna i smaczna chwila relaksu