Składniki na ciasto (tortownica 24-26 cm): 300 g marchewki startej na drobnych oczkach 100 g ananasa z puszki (może też być świeży), odsączonego i posiekanego 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka wielkość L 1 szklanka (200 g) brązowego cukru 225 ml oleju rzepakowego Składniki na masę: 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka cukru 375 g kremowego serka Philadelphia 250 g serka mascarpone opcjonalnie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub ew. białego rumu Dodatkowo: rum do nasączenia – ok. 6 łyżeczek na blat (opcjonalnie: herbata) 150 g orzechów włoskich do dekoracji Uwaga! Od tego czasu bardzo wiele się zmieniło, ale miłość do jedzenia pozostała ; ) W związku z tym małym świętem przygotowałam dla nas marchewkowy tort, który na stałe się u nas rozgościł. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty (jeśli miejscami będzie krzywo przekrojone można uzupełnić okruszkami z innej części, lekko dociskając do blatów). Dodać mąkę z przyprawami i ponownie delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera. Delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej całą noc), do czasu aż masa zesztywnieje. Do garnka wlać mleko kokosowe i likier (jeśli używamy), wsypać cukier i cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotować około 40 min. lub dłużej do czasu aż uzyskamy gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Serki Philadelphia i mascarpone przełożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepłego syropu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką. Dolny blat wyłożyć na paterze, skropić likierem lub herbatą, rozsmarować 1/3 ilości kremu. Aż trudno uwierzyć, ale wczoraj minęło 6 lat istnienia marta-gotuje.pl ; ) Być może ktoś z Was pamięta mój pierwszy wpis? Masę należy trzymać w lodówce, a ciasto pod przykryciem z folii aluminiowej. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Przykryć ostatnim krążkiem, skropić rumem lub herbatą i posmarować boki i wierzch tortu pozostałą masą.