Najlepsza sałatka jarzynowa!

Helka
Boże Narodzenie
21.12.2018 17:31
Najlepsza sałatka jarzynowa!

Sałatka jarzynowa – Składniki: 3 średnie ziemniaki – ok. 350 g 4 jajka rozmiar M kawałek selera – ok. 80 g 1 mała cebula – ok. 70 g (lub kawałek pora jeśli sałatka ma dłużej być zdatna do spożycia) pół puszki groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania) 4-5 średnich ogórków konserwowych lub kiszonych – ok. 300 g 4 średnie marchewki – ok. 400 g 1 średnia pietruszka – ok. 60 g 8 bardzo czubatych łyżek majonezu (lub mniej/więcej wedle uznania) 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej sól i pieprz do smaku Poniżej jednak postanowiłam przygotować dla Was sałatkę jarzynową w takiej postaci, w jakiej najczęściej się u nas pojawia (czasami dodatkowo daję jabłko lub kukurydzę konserwową). Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę (opcjonalnie przelać wrzątkiem na sitku, by cebula była nieco mniej ostra; ale ta czynność nie jest konieczna, jeśli wolicie ostrzejsze smaki). Z ciekawostek: niektórzy uważają, że sałatka jarzynowa najlepiej smakuje, gdy przygotowana jest z warzyw ugotowanych na parze. Chyba nie ma takiej osoby, ale każdy na pewno ma swoją tradycyjną sałatkę jarzynową, bo ile domów, tyle jej wersji. Chyba nie ma jednego, najlepszego przepisu na sałatkę jarzynową, bo tyle ile domów, ilu ludzi, tyle ulubionych wersji sałatki warzywnej. Teraz ja, w swoim domu, często przygotowuję tę sałatkę na różne uroczystości, np. na urodziny, imieniny, Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, czy Sylwestra. Od zawsze mam w głowie obraz, gdy Babcia przygotowywała ją na Święta w duuuużej misce :) I chociaż sałatka jarzynowa jest dość pracochłonna, to często pojawia się w polskich domach. U nas dodaje się do niej sporą ilość dobrej jakości majonezu, bo jak to mawiała moja śp. Babcia: “majonez musi być czuć :) Z reguły jednak każdy przygotowuje jej większą porcję, by zajadać się nią przez kilka kolejnych dni. Robicie ją na każde święta, czy może już się Wam przejadła? :) Gdy ugotowane warzywa będę już całkowicie zimne to należy je obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Po tym czasie zlać wodę, a garnek z warzywami odstawić na bok do ostudzenia. Sałatka jarzynowa, czyli tradycyjna sałatka warzywna to pyszna klasyka gatunku :) Jedni wolą tradycyjnie z samymi warzywami, inni z dodatkiem szynki. Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli (zobacz wpis: Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dorzucić do pozostałych składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/salatka-jarzynowa/