Szarlotka z budyniową pianką - REWELACJA!

Helka
Ciasta
08.11.2018 17:31
Szarlotka z budyniową pianką - REWELACJA!

4 białka 3/4 szklanki cukru (ok. 160g) 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru, razem 80g) 100 ml oleju (2/5 szklanki) Składniki na masę jabłkową: 1,1 kg jabłek 2 czubate łyżki cukru sok wyciśnięty z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta * szklanka o pojemności 250ml Przepis na prostą szarlotkę z budyniową pianką: Przygotować kruche ciasto: Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i żółtka. Na blogu znajdziecie również inną wersję tego ciasta, z malinami: Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie. 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40g 4 żółtka garść bułki tartej do oprószenia wierzchu kruchego spodu Składniki na budyniową piankę: Szarlotka z budyniową pianką – pyszne ciasto z jabłkami i delikatną budyniową pianką, rozpływającą się w ustach! Zobacz również przepisy: prosty przepis na ciasto szarlotka, szarlotka z połówkami jabłek oraz szarlotka bez pieczenia. Zobacz również przepisy: prosty przepis na ciasto szarlotka, szarlotka z połówkami jabłek oraz szarlotka bez pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią, oprószyć bułką tartą. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 300g 200g schłodzonego masła (1 kostka) Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, zlać nadmiar soku. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać zwykły cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Smażyć jabłka przez ok. 8 minut na średnim ogniu (do czasu odparowania nadmiaru soków).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/11/08/szarlotka-z-budyniowa-pianka/