PRZEPISY NA WIGILIĘ: PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Agnieszka
Dania mączne
20.12.2018 10:35
PRZEPISY NA WIGILIĘ: PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Średnie Liczba: Około 40 pierogów Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły – modlitwa i legendy o św. Jacku Odrowążu to perełki naszej kultury, w tym również kulinarnej. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się powiedzieć z przekąsem, ale tu trzeba oddać sprawiedliwość, że chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże S. jest całe mnóstwo: jedni twierdzą, że zakochał się w pierogach podczas misji w Kijowie, przywiózł je do Polski i stąd mamy pierogi ruskie. My postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. Najpewniej jest to relikwia w stylu pióro ze skrzydeł archanioła Gabriela, które podczas Zwiastowania uronił, które Sanderus sprzedawał w Krzyżakach:) Święty co krowy wskrzeszał Opowieści o tym skąd się wziął przydomek świętego od pierogów, który żył w XIII w. We wsi Będziemyśl do dziś dnia przechowywana jest miska, w której w sposób cudowny święty nagotował pierogów. We wszystkich legendach jedno jest wspólne – zaradny Dominikanin, człowiek nie jakichś wielkich czynów, ale bohater dnia codziennego, któremu i owszem, jak to świętemu, zdarzało się chodzić po Wiśle, przywracać zza światów topielców, ale też wskrzesić krowę i konia. Nie miejsce tu na wchodzenie w szczegóły, ale warto podkreślić, że technik lepienia pierogów mają Chińczycy dziesiątki. Gotuj pierogi w osolonej wodzie, jeśli cienko rozwałkowałeś ciasto, nie dłużej niż dwie minuty od wypłynięcia na wierz wody. Przełóż do misy, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny (w temperaturze pokojowej) – nie dłużej! Znowu zagniataj przez % minut, przełóż do misy, przykryj i ponownie odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Pierogi wigilijne in chinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Rób tak: rozwałkuj płat ciasta, posyp mąką, odwróć posypaną stroną do blatu, dalej wałkuj, posypując wierzch w miarę potrzeby mąką. Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Składniki: Ciasto: 250 g mąki uniwersalnej (około 2 szklanki) 130 ml cieplej wody (ponad pół szklanki) 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz: Przygotowanie: Krok 1 Mąkę przesiej do misy, dodaj sól, wymieszaj. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/przepisy-na-wigilie-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/