Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Śledź imbirowy z żurawiną Składniki: 6 wymoczonych filetów śledziowych 2 duże cebule 1 łyżka cukru sól do smaku ok. 40 gramów świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 2 garści suszonej żurawiny 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki do smażenia 2-3 łyżki octu winnego Wykonanie: Śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoiku jedną warstwę, na niej kładziemy cebulę z dodatkami, potem kolejną warstwę śledzi i znowu cebulę. Co ja na to poradzę, że w grudniu dopada mnie śledziowy szał, który mnie opuszcza dopiero w okolica końca Karnawału 😃. W pierwszej chwili obawiałam się, że 40 g imbiru to nieco za dużo, ale jest w sam raz. Wszystko zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, najlepiej na całą noc. 30 minut + czas marynowania Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam Was na nieco eksperymentalny przepis, czyli przed Wami śledź imbirowy z żurawiną.