Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Zupa z czerwoną kapustą Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą Kapuśniak z soczewicą Składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 l wody 200 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ogórek kiszony pół papryczki chili 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy, dodajemy do niej po chwili rozdrobniony czosnek. W pierwszej wersji, zupa z soczewicą miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze, cienkie kawałki, dorzucamy do cebuli. Podobne przepisy: Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną Przyjemnie będzie jutro wrócić z pracy i napełnić brzuchy czymś takim. Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek kiszony i poszatkowaną chili.