Składniki: 700 g filetu z łososia ze skórą 2 marchewki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki 1 kawałek pora ćwiartka selera obrana i pokrojona w mniejsze kawałki 1 pietruszka obrana i pokrojona w mniejsze kawałki 3 łyżeczki żelatyny plasterki cytryny do dekoracji 100 ml wina b. półwytrawnego 3 jajka na twardo do dekoracji 1 surowe białko jajka 100 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki sałata w doniczce 3 rodzaje, do dekoracji listki natki pietruszki, do dekoracji 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie sól Łosoś w klarowanej galarecie – przepis na danie idealne na Świąteczny stół! Łosoś w klarowanej galarecie. Wlej 1 l wody i wino, gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Pomiędzy poukładaj groszek, sałatę, plasterki marchewki (z gotowania wywaru) oraz jaja na twardo. Do bazy na galaretę, dodaj żelatynę i podgrzej całość do około 50°C, aż się rozpuści. Na każdy kawałek ryby, połóż kawałek cytryny i natki pietruszki. Zdejmij z łososia skórę i poukładaj kawałki na półmisku. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkiem stężeje.