Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam do posypania Przygotowanie: Kapustę wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą (do jej wysokości), gotujemy do miękkości (można dodać liść laurowy). Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą Nie masz pomysłu co podać na przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi? Do misy blendera z nożami wkładamy przestudzoną kapustę, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i podsmażoną cebulę. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Miksujemy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (ja zawsze dodaję więcej pieprzu, farsz ma być wyrazisty w smaku). Na środek każdej nakładamy farsz (na całej długości). U mnie sięga z przyjemnością po nie każdy (w szczególności panowie). Ja polecam szybkie paszteciki z mięsem i kapustą. Tak powstałe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.