Z placków wykrawać gwiazdki, a następnie piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-7 minutNa jedną choinkę potrzeba gwiazdki w 6 rozmiarach (2 gwiazdki w największym rozmiarze ok 11 cm, 2 gwiazdki 9 cm, 2 gwiazdki 7,5 cm, 2 gwiazdki 6 cm, 2 gwiazdki 4,5 cm, 7 gwiazdek 3 cm, 7 gwiazdek 2,5 cm)- 200 g cukru pudru- 2 białka- pół łyżeczki soku z cytryny1) Jedyne czego potrzebujecie to foremki w kształcie gwiazdek w 6 rozmiarach lub zestaw foremek do tworzenia choinki (ja kupiłam je na znanej wszystkim chińskiej stronie za około 6 zł). Odstawiamy choinki na kilka godzin żeby lukier stężał, po tym czasie możemy zapakować choinki w celafon, dzięki czemu ciastka będą świeże nawet przez kilka tygodni. Sposób wykonania: Składanie choinki: - 2,5 szklanki mąki tortowej- 120 g masła- pół szklanki miodu (może być sztuczny)- pół szklanki cukru pudru- 1 jajko- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 3 łyżeczki przyprawy do piernika1) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc6) Pomiędzy poszczególne gwiazdki wkładamy dystanse w postaci 3 cm i 2,5 cm gwiazdek. Po schłodzeniu odrywać po kawałku masy i rozwałkowywać ją na grubość ok 3 mm, na podsypanej mąką macie7) Białka i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ucieramy na wolnych obrotach przez około 20 minut, aż masa stanie się gładka i błyszcząca3) Składniki na 2 choinki: Sposób wykonania: Składniki na lukier: