Składniki na 18-20 szt: 100 g masła 85 g drobnego brązowego cukru 3-4 łyżki tahini 1 łyżka melasy 1 żółtko 200 g mąki 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 18-20 szt. czerwonych drażetek 36-40 rogów 36-40 kropelek czekoladowych Masło utrzeć z cukrem i tahini. Po upieczeniu (ciastka są jeszcze bardzo miękkie) natychmiast wcisnąć w ciastka noski i rogi oraz ułożyć oczy z czekoladowych kropelek. Przełożyć na kratkę do wystudzenia. (można zastąpić masłem orzechowym)dodatkowo:(u mnie M&Ms z orzeszkami, może być też inny kolor)- połamanych z precelkówSmacznego! Może dlatego, że w dzieciństwie jak dostawałam na Mikołajki słodki kalendarz adwentowy, to mogłam zjeść od razu 6 czekoladek... Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chociaż kalendarz adwentowy zawsze rusza 1 grudnia, to u mnie odliczanie do Świąt zaczyna się od Mikołajek. Jednak ciężko je przygotować, gdy okazuje się, że zabrakło masła orzechowego. ;) Zmieniałam więc koncepcję i powstały zupełnie inne ciasteczka z pastą sezamową, której końcówka akurat została. Warto więc zaopatrzyć się w więcej precli, niż potrzeba rogów.